woensdag 23 juli 2014

Belvilla roept reisbranche op om front te vormen tegen fraude

Last-minute-seizoen wakkert vakantiefraude aan

Met het last-minute-seizoen in volle gang zien internetcriminelen hun kansen groeien. Vakantiegangers voelen de druk om snel in te gaan op prachtige reisaanbiedingen, terwijl fraudeurs steeds professioneler en vindingrijker worden. Fraudehelpdesk meldt een toename aan fraudemeldingen van vakanties. Vakantiehuisspecialist Belvilla is van mening dat Nederlandse reisorganisaties zich richting consumenten sterker moeten onderscheiden met de zekerheden die zij bieden. Belvilla roept de reisbranche derhalve op om een front te vormen tegen malafide praktijken.

Samen sterk tegen vakantiefraude
Bij de start van het boekingsseizoen in december waarschuwde Belvilla consumenten al om alert te zijn bij het boeken van hun vakantie. “Mensen laten zich graag verleiden tot aantrekkelijke aanbiedingen en nemen daarmee soms behoorlijke risico’s. Natuurlijk is prijs belangrijk, maar als je bedenkt dat de vakantie voor veel mensen één van de belangrijkste periodes in een jaar is, dient zorgeloos genieten voorop te staan. Als reisbranche moeten we onze verantwoordelijkheid nemen en de handen ineen slaan tegen vakantiefraude.”, aldus Bjørn Berg-Andersen, COO van de @Leisure Group, waar Belvilla onderdeel van vormt. “Hoe we dit als branche het beste kunnen doen, moet ik onderzoeken. Wellicht kan hierbij de ANVR, waar ik recent als lid van het bestuur ben toegetreden, een rol in spelen.” Ook Fleur van Eck, directeur van Fraudehelpdesk, is van mening dat het hoogtijd is voor meer actie. “Eén daadkrachtig orgaan is hoognodig om internetfraude terug te dringen.”, zo liet ze weten.

Last minutes én vroeg boeken populair
Ook vakantiehuizen worden veel last minute geboekt, waarbij de kortingen flink kunnen oplopen. Eén op de vijf zomerboekingen bij Belvilla is vastgelegd in de maand juni. Naar verwachting zullen dit jaar extra veel mensen hun vakantie nog later boeken in verband met het WK voetbal. Tegenover dit last minute boeken staat dat ruim 35% van de zomerboekingen al is vastgelegd in de maanden december, januari en februari. Bjørn Berg-Andersen licht toe: “Je ziet dat mensen zich enerzijds willen verzekeren van het beste vakantiehuis en daarom al vroeg tot boeken over gaan. Anderzijds wacht een deel van de last-minute-boekers op koopjes. Ook bestaat deze last-minute-groep uit mensen die flexibel wensen te zijn en zich niet lang vooraf willen vastleggen. Met de toename in fraudemeldingen dit last-minute-seizoen roepen wij consumenten echter nogmaals op om alert te zijn. Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo!”

Zomer in vakantiehuis populair
Waar de ANVR Travelscan nog steeds teruglopende zomerboekingen meldt met zo’n 7% minder vakantiegangers, neemt vakantiehuisspecialist Belvilla een duidelijke groei waar. De marktleider in vakantiehuizen ziet voor de Nederlandse markt tot en met het tweede kwartaal juist een boekingsgroei van +8% op aankomsten deze zomer. Traditioneel populaire zomerbestemmingen zijn de Zuid-Europese landen, waar Spanje, Italië en Kroatië in opmars zijn bij Belvilla. Daarnaast ziet de vakantiehuisspecialist een groei op bestemmingen Oostenrijk, Nederland en België.

Bron: Belvilla